Spaprany montaż TRIFLEXa, CB i podłączenie do BOLERO i BT

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Grzegorz56
    Rider
    • 2010
    • 266
    • Octavia II (1Z3)
    • CDAA 1.8 TSI 160 KM

Zamieszczone przez mol
    Tak jak pisałem mi spaprali montaż triflexa, teraz został poprawiony i odbieram na jednej antenie i jest OK - jak podłączę tą na dachu - będzie IMHO jeszcze lepiej
    Generalnie lepiej powierzyć instalację CB komuś kto się na tym zna ... mniej nerwów i problemów.
    Radio Bolero automatycznie wyłącza antenę dachową, prawdopodobnie ze względu na słaby sygnał (brak wzmacniacza - orginalna antena posiada wzmacniacz w podstawie anteny) lub ze względu na niedopasownie impedancji anteny Triflex. Poza tym należy pamiętać o napięciu zasilającym wzmacniacz które podawane jest przez kabel antenowy i bezpośrednie podłączenie do Triflex-a może spowodować zwarcie.
    Dlatego próbowałem włączyć separator (kondensator) między orginalnym kablem antenowym a Triflex-em, niestety nic to nie dało i nadal radio nie widziało anteny dachowej (nieznaczne pogorszenie odbioru radiowego - brak komunikatów drogowych - w Warszawie). Następnie zakupiłem wzmacniacz antenowy (w NorAuto - 32 zł) i po zmianie końcówek włączyłem między kabel antenowy a Triflex. Bolero pokazało widoczność dwóch anten i odbiór stacji wzrósł do max.

Komentarz

• sazad
      RS
      • 2008
      • 1520
      • Rapid Spaceback (NH1)

Grzegorz56, Mógłbyś trochę więcej napisać jaki wzmacniacz antenowy za 32 zł i jakie końcówki zmieniałeś (oryginalna wtyczka radiowa jest dość nietypowa). Ja mam również zainstalowanego triflexa co prawda nie z Bolero a STREAM mp3 - gra trochę gorzej niż przed triflexem - dlatego pytam.
      Sebastian

Służbówka O2 FL 1.4 TSI CAXA

www.sazad.spanie.pl - domek letniskowy do wynajęcia na lato

Komentarz

• Grzegorz56
        Rider
        • 2010
        • 266
        • Octavia II (1Z3)
        • CDAA 1.8 TSI 160 KM

Pomiędzy anteną Triflex a kablem antenowym idącym od radia miałem wstawiony mostek. Z jednej strony wtyczka taka jak do podłaczenia orginalnej anteny a zdrugiej strony wtyczka do anteny Triflex. Po rozciąciu otrzymałem dwa kable które podłączyłem do płytki wzmacniacza.
        Zakupiony wzmacniacz nie miał oznaczeń było tylko napisane wzmacniacz antenowy i posiadał wejście i wyjście takie jakie stosuje się do zwykłych odbiorników oraz kabel zasilający służący do podpięcia zasilania. Jak już wspomniałem w kablu idącym od radia jest już napięcie zasilające wzmacniacz.
        Przy zakupie wzmacniacza należy zwrócić uwagę aby nie kupić separatora którego bodajże w Satrurnie widziałem pod nazwą wzmacniacz (okrągła rurka).

Komentarz

• sazad
          RS
          • 2008
          • 1520
          • Rapid Spaceback (NH1)

Grzegorz56, OK dzięki - znaczy, że znowu będę się musiał dobrać do podsufitki - na szczęście tym razem zostawiłem więcej kabla niż fabryka i nie trzeba się będzie zbytnio gimnastykować.
          Sebastian

Służbówka O2 FL 1.4 TSI CAXA

www.sazad.spanie.pl - domek letniskowy do wynajęcia na lato

Komentarz

• adamusek
            Rider
            • 2010
            • 331

mi ASO zalozylo triflexa - z CB jest OK natomiast radio w menu pokazuje ze ant1 i ant2 jest na OFF ! Chyba nawet bez wzmacniacza jedna antena powinna być na ON ?!
            Radio odbiera ale na pewno bylo duzo lepiej z fabryczna antenka.
            Mam swinga, natomiast jeszcze nie mam zalozonego wzmacniacza - czy brak wzmacniacza moze skutkowac brakiem widocznosci obu anten czy ASO coś skiepściło przy montażu ??

Taki zasilacz powinien być OK ?

Może ktoś ma triflexa ze swingiem bez wzmacniacza - co się pokazuje w menu z antenami ?
            Prowadzi NaviExpert Lifetime
            Ostrzega Yanosik
            Nagrywa Vicovation TF-2 EZ

Komentarz

adamusek, napisz do dominikp - na ma trifelxa. Swoja drogą to coś namieszali że radio nie widzi żadnej anteny.

Komentarz

Zamieszczone przez kross12
                Swoja drogą to coś namieszali że radio nie widzi żadnej anteny.
                TriFLex jest z tego co widzę anteną pasywną (nie ma wbudowanego wzmacniacza... ani żadnej innej elektroniki) zatem co radioodbiornik jaki by nie był miałby zobaczyć ???

Komentarz

• Arti76
                  Classic
                  • 2009
                  • 13

Ja mam triflexa ze swingiem i jakoś odbioru uważam za dobrą.
                  Montowana w ASO, strojona przez kolegę.

Komentarz

Zamieszczone przez Arti76
                    Ja mam triflexa ze swingiem i jakoś odbioru uważam za dobrą.
                    jak pracowałem u jednego z operatorów to o konkurencji (konkretnej) zwykliśmy mawiać: "nie ważne są idee - ważny jest zasięg"

jakość odbioru masz z pewnością dobrą (to właśnie po to moim zdaniem obniżony jest próg odbioru/czułości w fabrycznych radiach samochodowych), ale zasięg to musiał zostać mocno ograniczony z chwilą eliminacji wzmacniacza (chyba że dołożyłeś zewnętrzny/dodatkowy)

Normalne radio to by Ci na kawałku drutu dobrze odbierało, natomiast jak rozgrzebuje kulisy instalacji samochodowej ostatnimi czasy, to dostrzegam przykładowe kombinacje/układy: antena impedancja 75OHm, kabel antenowy impedancja 50OHm (bo większość cienkich kabli koncentrycznych to właśnie kable 50OHm), wejście antenowe w radiu ponownie 75OHm. Dobrze że częstotliwość jest w miarę niska to takie numery przechodzą tyle że straty na niedopasowaniach są kompensowane chociażby przez wzmacniacze antenowe (poza rolą wysterowania wejścia odbiornika i otwarcia wzmacniacza wejściowego radia jak sądzę). Dlatego sugeruję rozpatrzenie wzmacniacza. Lepsze jest wrogiem dobrego ale w tym przypadku z pewnością efekt będzie pozytywny i odczuwalny.

Komentarz

• Arti76
                      Classic
                      • 2009
                      • 13

Nie wiem o jakim wzmacniaczu mowa, ale na mojej antenie fabrycznej nie widzę takowego.
                      Odbiór oceniam poprzez sygnał stacji radiowej z którą mam problemy na innych zestawach. U mnie jest on czysty bez zakłóceń. Na trasie rds ładnie działa, wyszukiwanie stacji również.

Komentarz

Zamieszczone przez Arti76
                        Nie wiem o jakim wzmacniaczu mowa, ale na mojej antenie fabrycznej nie widzę takowego.
                        jak odkręcisz dwa wkręty znajdujące się pod stopką anteny (wogół trzpienia mocującego do dachu) to ukaże się Twoim oczom.

Śmiało możesz odkręcić - nic nie uszkodzisz, przy okazji da się zauważyć że ma również by-pass (ktoś dobrze pomyślał przy projektowaniu - raczej nie norma w skodzie). Słyszałem od osób z doświadczeniem, że mimo by-pass'u (oni nie wiedzieli że jest) bez wzmacniacza (jak padnie) odbiór jest raczej kiepski. Natomist jeżeli u Ciebie jest OK to być może założyli Ci w ASO na przewodzie wzmacniacz i nawet nie wspominali bo liczy się efekt końcowy.

Komentarz

Pracuję...